Drie piepkleine tips voor echt beter onderwijs.
Soms begrijp ik het niet. Studiedagen, workshops, artikelen, debatten, boeken. Wat wordt er toch veel geschreven en gepraat over onderwijs. Ik doe er regelmatig lustig aan mee.
Maar wat levert het eigenlijk op? Ik bedoel voor de leerlingen!
Wel of niet geïnspireerd door een mooie workshop en best wel interessante spreker op een studiedag gaan we een dag later weer aan de slag met onze groep. Vol plannen. En wat doen we dan echt anders? Niet veel! Niets zo moeilijk als gedragsverandering. Je wil wel, maar toch ga je weer door op de oude, vertrouwde voet. Over hoe dat komt zijn ook weer boeken over volgeschreven.
Vandaar dat ik pleit voor:
1. Begin héél erg klein. In feite op zo’n logisch niveau dat je denkt: haha! Doe niet zo simpel.
2. Focus je op kleine gedragsverandering in de klas. Focus op je relatie met je leerlingen. En wel op ‘de bijna onzichtbare interactie’.
Drie piepkleine tips
Ik geef je drie ‘simpele’ tips die een grote invloed kunnen hebben op je relatie met je leerlingen én die niet te moeilijk toe te passen zijn:
1. Gebruik je mimiek!
Bij sommige leraren spat het er vanaf. Plezier in het lesgeven en de leerlingen. Er zijn ook veel leraren die misschien evenveel plezier hebben, maar aan hun mimiek is dat niet te zien. ‘Wauw, wat kijk ik toch serieus’, zeggen leraren regelmatig als ze opnames van zichzelf zien. ‘Maar ik geniet wel van de leerlingen’. Deel je plezier, warmte en bouw zo aan de relatie met je leerlingen.
2. Gebruik je ‘vriendelijke gezicht’ voor iedereen.
Onbewust kijk je heel anders naar een leerling waar je een klik mee hebt, dan naar een leerling waar je minder band mee voelt. Naar die laatste dus minder vriendelijk. Naar kinderen met special needs wordt vaak – onbewust – bezorgd gekeken. Let eens op hoe je naar je leerlingen kijkt. Zie je verschillen? Oefen eens in het vriendelijk kijken naar álle leerlingen.
3. Gebruik eens niet je voorkeurskant
Ja, we hebben onze voorkeuren. Ook in de klas. Uit opnames blijkt dat bijna iedereen een ‘lievelingskijkhoek’ heeft: een voorkeurskant waar je ogen steeds blijven hangen. De leerlingen in die voorkeurskant hebben geluk: die worden goed gezien. Maar hoe zit het met die anderen? Onderzoek eens wat je voorkeurskant is en oefen eens bewust in het kijken naar die andere leerlingen. Wat is het effect?
Hou vol!
Drie praktische, kleine tips die je morgen écht kunt toepassen in je groep. En mocht het lukken: hou het vast. Want dat is ook een kunst!
Marijke
Ik hoor natuurlijk graag het effect!
Meer weten? https://beeldbegeleiding.com.
mobouwhuis@gmail.com
Nieuwsgierig naar mijn visie op beeldbegeleiding?
Lees dan het artikel over Krachtgericht coachen met beeldopnamen dat ik samen met Astrid Pragt schreef, of neem contact met me op!