FOCUS!

FOCUS: Zet je leerlingen centraal

Wat kan het soms lastig zijn. Je bent starter in het onderwijs, en hebt je les goed voorbereid. Een belangrijke les. Want leerlingen moeten de stof beheersen voor hun proefwerk. Maar die ochtend is er plotseling iets voorgevallen op school. Een opstootje in de pauze. Je leerlingen komen opgewonden het lokaal binnen. ‘Oef, hoe krijg ik ze in de leerhouding?’ is het eerste wat je door het hoofd schiet. Je houdt je vooral maar even bezig met het digibord en legt je boek nog eens goed. Dan wend je je naar de klas. …. maar zij niet naar jou! Herkenbaar?

FOCUS VAN JOU

Je hebt het vast geleerd op de opleiding. Relatie gaat voor prestatie. Het lijkt ook zo gemakkelijk. Een band opbouwen met de leerlingen. En vaak gaat dat ook best goed. Maar juist in lastige situaties leg je de focus op jezelf. En vaak ook nog op de leerstof… Je leerlingen worden even onzichtbaar. Ze zijn er wel. Je ziet ze. Maar je ziet ze ook weer niet. De leerlingen zijn veranderd in een massa die jij bij de les wilt krijgen.

NAAR FOCUS OP DE LEERLINGEN

Ik zie regelmatig opnames van beginnende leraren die het lastig hebben in de klas. Als beeldcoach kan ik deze leraren allerlei tips geven over interactie, didactiek en klassenmanagement, maar daar gaat het nu niet meteen om. Dat komt later. Het gaat eerst om de basis. De focus verleggen. Niet naar jou als leraar. Je kunt op de tafel gaan staan, maar dan nog gaan de leerlingen niet naar je luisteren. De focus moet naar je leerlingen gaan. Juist op dit soort momenten.

FOCUS DOOR BEELD

Daarom is het mooi om samen naar een stukje van de opname te kijken en de focus op de leerlingen te leggen: Wat houdt ze bezig? Wat denken ze volgens jou als ze binnenkomen? Wat voelen de leerlingen? Kijk nog eens goed naar het beeld. Is dit wat de leerlingen willen? Hoe is het voor jou om zo naar je leerlingen te kijken? Wat hebben ze volgens jou van jou nodig als docent? Hoe leg je echt contact?

EMPATHIE VOOR JE LEERLINGEN ÉN JEZELF

Het gebruik van foto’s of beeldmateriaal kan een heel fijne en veilige manier zijn om naar je onderwijs te kijken. Het gaat om focuswisseling en niet om oordelen over goed/fout. Door goed te kijken naar de leerlingen voel je als docent ook snel meer empathie voor je leerlingen en waarschijnlijk ook voor jezelf.  Door de focus te verleggen kom je als docent ook weer dicht bij je eigen ambities: je wordt je weer bewust waarom je het onderwijs in bent gegaan: om die leerlingen!

ZELF AAN DE SLAG MET OPNAMES

Wil je ook leren te werken met beeldmateriaal (opnames/foto’s) in het onderwijs? Meld je dan aan voor een van de trainingen waarin je leert beeldmateriaal op een krachtige manier in te zetten om leraren te ondersteunen in hun ontwikkeling.

Graag tot ziens!
Marijke

Mijn missie is mee te werken aan de basis van goed onderwijs voor zowel de leerlingen als de leraren.

Nieuwsgierig naar mijn visie op beeldbegeleiding?

Lees dan het artikel over Krachtgericht coachen met beeldopnamen dat ik samen met Astrid Pragt schreef, of neem contact met me op!

Deel dit artikel!