Het kijklab*

Gericht Kijken met Video voor Leraren en Teams

Je bent leraar en je vindt het heel belangrijk dat je leerlingen zich optimaal kunnen ontwikkelen. In dit KIJKLAB leer je in slechts twee bijeenkomsten hoe je dat als leraar voor elkaar kunt krijgen. Jij hebt namelijk een grote invloed op de ontwikkeling van je leerlingen. En die invloed is groter dan je denkt. Het zit hem namelijk in kleine interactiemomenten, waar je je meestal niet direct bewust van bent. In opnames is het effect van jouw gedrag op je leerlingen heel goed zichtbaar. Door heel gericht je handelen en het effect ervan op je leerlingen te analyseren ontdek jij wat jij kunt doen om leerlingen nog beter te begeleiden!

Leer gericht kijken met video in HET KIJKLAB

Je leert in het KIJKLAB heel gericht te kijken naar je eigen leraargedrag. Net als in een laboratorium doe je onderzoek: je maakt eerst een opname van jezelf in de klas en kiest er een klein fragment uit. Je leert vervolgens je gedrag te analyseren en de effecten ervan te signaleren. Dit doe je op microniveau.  Zo ontdek je bijvoorbeeld welke invloed je mimiek en je taalgebruik op de betrokkenheid en het welbevinden van je leerlingen heeft. Ook word je je bewust van je stijl en je kwaliteiten als leraar. Op deze video zie je een voorbeeld.

Door je gedrag en het effect op leerlingen zo gericht te onderzoeken krijg je er meer grip op en leer je nog beter afstemmen op je leerlingen.

Unieke voordelen

  • Je eigen klassensituatie is de basis. Je werkt met je eigen opnames. Je kiest zelf fragmenten die je wilt onderzoeken en delen. Het gaat om diep inzicht in de interactie tussen jou en je leerlingen.
  • Online module ‘Gericht Kijken met video’ op de LeerKRACHT-academie ter ondersteuning*.
  • Begeleiding door gerenommeerde trainers Beeldcoaching

KIJKLAB ORGANISATIE

– Doelgroep: leraren
– Aanmelden: individueel en/of als een team leraren
– Aantal bijeenkomsten: 2 bijeenkomsten van 2 ½ uur
– Prijs pp: 250 euro
– Locatie: 0p locatie van de deelnemers of op een van onze standplaatsen (Randstad, Goes, Nijmegen-Den Bosch)
– Data: vanaf Januari 2023
– Begeleiders: Elfriede van Straalen, Inger Steinmetz, Marijke Bouwhuis.

*HET KIJKLAB is gebaseerd op de module ‘Gericht Kijken met video’ van de LeerKRACHT-academie. Deze module is door ons ontwikkeld in samenwerking met Stichting leerKRACHT.  Deze module vormt een krachtige basis waar je individueel of als team mee aan de slag kunt gaan.
N.B. Je kunt ook aan het KIJKLAB  deelnemen zónder dat je vooraf de module hebt doorlopen.