Beeldcoaching en het ABC of Love

Ontwikkelingsgerichte interactie

Soms vind je ineens een pareltje. Zo vond ik het ABC of Love van professor dr. Pnina Klein*. In de jaren ’90 een Belgische pionier in interactievaardigheden van opvoeders én het maken van opnames ervan om de interactie verder te ontwikkelen. Haar zienswijze inspireerde en raakte me. De nadruk ligt in haar visie op interactie om vanuit liefde en betrokkenheid het contact en de wederkerige relatie met het kind tot stand te brengen, zodat het kind zich verder kan ontwikkelen. ‘Ontwikkelingsgerichte interactie’ noemt ze het. Deze positieve kijk op ontwikkelen komt in haar hele werk terug. Ik zie veel overeenkomsten met mijn visie op het werken met beeld, beeldcoaching.

De kracht van opnames

Kleins werk is echt veelomvattend. Alle elementen van interactie worden zorgvuldig uitgewerkt. Door opnames zorgvuldig te analyseren is geslaagde interactie in kaart gebracht. Bijzonder is dat je al in haar werk in andere bewoordingen leest wat je in de huidige literatuur prominent tegenkomt. Denk aan executieve functies, autonomie, mindset, onderzoekende houding, pedagogische tact, motiverende en oplossingsgerichte gespreksvoering. De kracht van beeld, dus.

De zeven elementen van het ABC of Love

Maar het belangrijkst van de interactie is, volgens Pnina Klein, het ABC of Love. Dit is de basis van een liefdevolle, warme interactie , ook wel ‘affect’ genoemd.  De zeven elementen waaruit affect bestaat zijn zowel belangrijk voor de affectieve ontwikkeling van kinderen, als voor de ontwikkeling van de hersenen. De grootste valkuil noemt Klein dat de zeven elementen zó vanzelfsprekend lijken, dat we er geen aandacht aan schenken. De opvoeder moet zich dus ook bewust worden van zijn eigen interactiestijl en na te denken wat het kind nodig heeft van jou om zich verder te kunnen ontwikkelen. En dat kan het beste zichtbaar gemaakt worden met opnames, aldus Klein.

Zeker interessant om – nog eens – naar te kijken bij het bekijken van opnames in opvoeding en onderwijs.

 

beeldcoaching ABC of love

Uiteindelijk doel van de ontwikkelingsgerichte  interactie is de ontwikkeling van een flexibele geest bij kinderen: het vermogen van kinderen om open te staan voor nieuwe situaties en de verworven vaardigheden en kennis flexibel toe te passen. Denk aan de term growth mindset van Dweck. Naast het abc of love is daarom de wijze van communiceren en bewust interacteren (mediatie) van belang. Maar dat een volgende keer.

affect communicatie mediatie

 

*Bron:
http://cdn.nimbu.io/s/qbyt3c0/channelentries/t3kii0v/files/11mei2009_MISC_voor_peuters_en_kleuters_door_Albert_Janssens.pdf

Nieuwsgierig naar mijn visie op beeldbegeleiding?

Lees dan het artikel over Krachtgericht coachen met beeldopnamen dat ik samen met Astrid Pragt schreef, of neem contact met me op!

Deel dit artikel!