Leraren zijn vaak veel te streng voor zichzelf
Tranen in de ogen had de leraar na het bekijken van opnames van zichzelf voor de klas. ‘Het valt me zo mee’, zei ze. ‘Een opluchting’, zei een andere leraar na de beeldcoaching. Leraren starten vaak met beeldcoaching wanneer het minder lekker loopt in de groep. De oplossing wordt vaak gezocht in zaken als het beter organiseren van klassenmanagement en het anders aansturen van kinderen. Het lijkt dan te gaan om gedragsverandering, maar er is vaak veel meer aan de hand.
(Te) onzekere leraren
Veel leraren zijn te streng voor zichzelf. Ze hebben idealen over onderwijs en beelden over hoe zij als leraar zouden moeten zijn. Maar de praktijk van alledag maakt hen onzeker over zichzelf. ‘Ben ik eigenlijk wel goed genoeg?’ en ‘Lukt het me wel te voldoen aan de eisen van de directeur, de ouders?’ en ‘Ik wil zo graag goed contact met deze leerling, maar toch loopt het steeds weer anders.’ En door die onzekerheid komenze in een negatieve spiraal terecht en het is moeilijk daar weer uit te klimmen. Sommige leraren verlaten dan ook gedesillusioneerd het onderwijs met het idee ‘Dit is niets voor mij’. Jammer, want een andere manier van naar zichzelf kijken – een blikwisseling – had hen kunnen helpen om weer meer plezier in het lesgeven te krijgen.
Met meer power voor de klas
Eigenlijk is het simpel. Het gaat om die blikwisseling. Om goed te leren kijken naar jezelf als leraar. En niet naar: wat lukt er niet of wat gaat er mis, maar vooral naar: wat kan ik al, wat voor leraar ben ik eigenlijk? Het helpt enorm om daarbij opnames te gebruiken. Van jezelf voor de groep. Zo kun je in alle rust terugblikken op wat er allemaal gebeurt in de groep. En dat lukt het beste met een ervaren beeldcoach. Die houdt je bij namelijk de les J door eerst heel gericht te kijken naar wat je allemaal al wél in huis hebt. En ook naar wat je kwaliteiten zijn. Door goed naar de opnames te kijken ontdek je er steeds meer.
Weg met het opgeheven vingertje!
Tijdens de beeldcoaching zie je de ogen van leraren vaak gaan glimmen. Opluchting, blijdschap en uiteindelijk ook trots. Die trots maakt dat leraren weer zín krijgen in lesgeven en – mooie bijvangst – weer zin hebben in ontwikkelen en leren. Nu zonder een opgeheven vingertje naar zichzelf, maar vanuit eigen kracht!
Marijke Bouwhuis is opleider beeldcoaching www.beeldbegeleiding.com en auteur handboek beeldbegeleiding De leraar in beeld. Uitgeverij PICA length;
Nieuwsgierig naar mijn visie op beeldbegeleiding?
Lees dan het artikel over Krachtgericht coachen met beeldopnamen dat ik samen met Astrid Pragt schreef, of neem contact met me op!