Kijken met leerlingen

Bij beeldcoaching bekijk je samen opnames. Meestal wordt beeldcoaching gebruikt bij de ontwikkeling van leraren. Opnames worden steeds meer ingezet bij de ontwikkeling van leerlingen. Ook kunnen leraren én leerlingen samen meedoen aan hetzelfde traject.

De leraar in beeld

In mijn boek ‘De leraar in beeld (uitgeverij PICA) beschrijf ik verschillende manieren om ‘Kijken met leerlingen’ vorm te geven.

1. De leerling centraal: in beeld en gesprek

Leerlingen kunnen bijna altijd zelf heel goed aangeven wat ze nodig hebben. In het begeleidingstraject worden opnames gemaakt en met de leerling besproken.

2. Video feedforward

Met video feedforward breng je samen met de leerling de gewenste situatie met een opname in beeld. Door deze situatie echt in beeld te brengen geeft leerlingen de kans de situatie ook al echt te beleven. Deze werkwijze nauw aan bij de oplossingsgerichte werkwijze.

3. Kijken met leerlingen

Leerlingen formuleren zelf of samen met hun leraar doelen voor in de klas. Bv doelen op het gebied van zelfstandigheid, omgaan met elkaar. Opnames dragen bij aan het reflecteren op wat er gebeurt in de klas.

4. Kijken door de ogen van leerlingen

Opnames van leerlingen in en rondom de school, bv over de visie van de school, de sfeer op school, bieden belangrijke input voor gesprekken over ‘wat voor school we willen zijn’.

Meer leren?

Meer leren over Kijken met leerlingen? Meld je aan voor de opleiding ‘De leerling in beeld’.

Mail of bel me: mobouwhuis@gmail.com / 0646530211

Ik help je graag verder!

Nieuwsgierig naar mijn visie op beeldbegeleiding?

Lees dan het artikel over Krachtgericht coachen met beeldopnamen dat ik samen met Astrid Pragt schreef, of neem contact met me op!

Deel dit artikel!